torstai 24. maaliskuuta 2016

HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ
Rauhallisen ja aurinkoisen pääsiäisen tervehdys muutaman kuvan kera. 

Skannansin pari vanhaa pääsiäisen ajan postikorttia. Kortit ovat 1900-luvun alkupuolelta isänisäni sisarelle Lyydialle lähetettyjä. Lyydia sai aikanaan paljon korttitervehdyksiä Suomesta ja Ameriikasta.  

Voi mikä ilo onkaan lueskella noita sata vuotta vanhoja tervehdyksiä. Kertomuksia, miten matka Atlantin aalloilla on sujunut hyvin tai miten joku on ollut viikon merisairaana vielä matkan jälkeenkin. Lähettäjät kuitenkin pääsivät perille. Heidän laivansa ei ollut Titanic vaan Aquitania, josta kuva alla. 

Titanicissa oli Lyydian kaksi sukulaistyttöä sekä äidinäitini kaksi serkkutyttöä, joiden määränpää jäi saavuttamatta. Nuo neljä parikymppistä naista olivat siis sukulaisiani. Minusta tämä alla oleva kortti on kauneimpia korttikokoelmastani. Kaikkiaan näitä vanhoja 1900-luvun alkupuolelta olevia kortteja on noin 100. Yhdeksänvuotiaana pikkutyttönä olin jo kiinnostunut kaikesta vanhasta ja kauniista. Onneksi ymmärsin ottaa talteen vanhat kortit ja hienot jugendvalokuvakansiot. Niissä on paljon suvun ja kylän historiaa. 
Korttien keräämisen perinnettä on jatkettu kodissani lapsuudestani  lähtien. Sääli, että korttien lähettäminen on nykyisin netin myötä vähentynyt. 

Nettitervehdyksenä narsissien kera hyvän pääsiäisen toivotukset kaikille tutuille ja tuntemattomille blogini lukijoille. Narsissi kuuluu kiinteästi pääsiäiseen. Alla kukkapenkkieni narsisseja. Määärällisesti narsisseja minulla on paljon samoin kuin lajikkeitakin. Jotenkin tämä alla oleva  perusnarsissi on minusta  se oikea pääsiäisen narsissi. Narsissin tarina on kiehtonut minua kouluajoista lähtien. Narsissin nimi tulee kreikkalaisesta mytologiasta Narkissos-nimisestä nuorukaisesta. 

Narkissos saapui koskemattomalle ja peilityynelle vuoristolähteelle  ja kumartuessaan juomaan siitä hän huomasi oman kuvajaisensa. Hän rakastui tähän välittömästi ja ihaili kuvajaisensa jokaista piirrettä suudellen sen huulia. Väsymys ja nälkä eivät saaneet häntä poistumaan kuvansa äärestä, ja niin hän kuihtui lähteen äärellä, kunnes lopulta kuoli pois. Narkissoksen kuihtunut ruumis muuttui narsissiksi, Narkissoksen mukaan nimetyksi keltavalkoiseksi kukaksiPääsiäisen perinteisiin koristeisiin narsissien lisäksi meillä kuuluu oma noita-akka Hulda lempeine hymyineen. 
6 kommenttia:

 1. Vanhat kortit ovat arvokkaita ja kauniita, tuulahdus menneiltä ajoilta. Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
 2. Kiitos, hyvää pääsiäistä Sinullekin!

  VastaaPoista
 3. Hyvää pääsiäistä myös sinulle Liisa :) Tilasin talvella unikonsiemen sekoituksen sinulta.Kiitos siitä. Nyt olen alkanut vasta miettimään, oliskos minun pitänyt esikasvattaa niitä, vai voinko laittaa siemenet penkkiin suoraan, kun maa on sulanut ?
  Arja Sotkamosta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse esikasvattaa. Itse asiassa saat tanakammat taimet, kun kylvät suoraan avomaalle. Kannattaa kylvää heti keväällä, kun maa on sula. Silloin on vielä kevätkosteutta. Muuten pitää huolehtia alkukastelusta. Siemenet eivät tarvitse kylmäkäsittelyä.
   Syksyllä, kun siemenet valmistuvat, voit kylvää jo valmiiksi kevättä varten. Tai voit kerätä siemenet, kuivattaa ja kylvää taas seuraavana keväänä.

   Hyvää pääsiäistä Sotkamoonkin!

   Poista
 4. Miten mielenkiintoisia tarinoita vanhat kortit sisältävät! Isoisäni oli valokuvaaja ja säilytän hänen ottamia valokuvia sukulaisista samanlaisina aarteina.
  Aurinkoista pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhojen korttien katseleminen on mukavaa ajankulua sade- ja pakkaspäivinä.

   Vanhoihin valokuviin sain tunnistusapua iäkkäältä sukulaisnaiselta. Ja mikä arvokkainta: kertomuksia ihmisten elämäntaipaleesta.

   Mukavaa pääsiäistä Sinulle!

   Poista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI