Sain Lohjan jouluvierailta maitopurkillisen tammenterhoja. Vihdoinkin, edellisenä syksynä keräytyt terhot eivät koskaan päätyneet Ouluun asti. Oravat olivat hoksanneet kuistilta purkin ja tehneet selvää minun joululahjasta.
Olen aikaisemmin kasvattanut tammen alkuja Hollannista keräämistäni terhoista. Hyvin ne aloittivat kasvun, mutta eivät selvinneet talvesta.
Nyt on uusi kokeilu menossa kotimaisesta kannasta. Tässä ensimmäinen kasvuun lähtenyt alku.
Monesti päivässä tätä pitää käydä ihailemassa ja puhaltelemassa, jotta taimi vahvistuu. Uusiakin alkuja on tulossa, olen kokeillut erilaisia menetelmiä, miten tammi lähtee kasvamaan.
Osan terhoista olen laittanut suoraan multaan, niinkuin tämän ensimmäisen kasvuun lähteneen. Kasvuunlähtöä sai kyllä odottaa kauan.
Seuraavat laitoin muovihupun alle ikkunalaudalle, jota alla oleva lämpöpatteri hehkuttaa. Siinä kasvuunlähtö olikin nopeampaa.
Yhden satsin laitoin maaliskuun 10. päivä jääkaappiin vermikuliittiin kylmäkäsittelyyn ja tänään laitoin niitä purkkiin. Nähtäväksi jää, mitä niille tapahtuu.
Muutakin kokeilua on meneillään. Leikkelin isoposliinikukasta pistokkaita ja laitoin ne juurruttamatta kasvamaan.
Sekoitin mullan sekaan juurrutusainetta. Näin sen pitäisi toimia:
Neudofix- juurrutushormoni edistää pistokkaiden juurtumista ja vahvistaa kaikkien kasvien juuristoa. Pistokaslisäys on helppoa Monet huone- ja parvekekasvit voit itse lisätä helposti. Pieni pala kasvia riittää. Voit lisätä lehti- latva- tai versopistokkaita. Kasta pistokkaan leikkuupinta Neudofix- tiivisteeseen ja paina lehti tai verso multaan muutaman sentin syvyyteen. Tiivistä multa pistokkaan ympärillä. Huputa pistokas esim. pakastepussilla. Sumuta silloin tällöin. Ruukunvaihdon jälkeen Juuri istutetut pikkutaimet lähtevät paremmin kasvamaan Neudofix- kastelun avulla.
Pistokkaat näyttävät kyllä tosi pirtsakoilta. Yksikään ei ole nuupahtanut tai kellastunut.
Samalla laitoin kasvamaan kalanruotokaktuksen lehtiä. Nämä pitkälehtiset kaktukset ovat aika vaikeasti löydettävissä.
Alkuja on juurtumassa niin paljon, että voin keväällä myydä molempia kasveja perennamyynnin yhteydessä.
Olen saanut varattua itselleni yönkuningattaren, hovipojankaktuksen ja hovineidonkaktuksen pistokkaita. Odottelen toukokuulle, että pakkaset ovat ohi ja pyydän postittamaan kasvit. Yleensä en ole kovin innostunut sisäkasveista, mutta joitakin vanhanajan kasveja haluan kerätä vanhaan taloon. Enkelinsiipeäkin on tulossa.
Kyllä facebook on ihmeellinen, sieltä löytää melkein mitä vaan. Lapsuuden leikkikaveritkin.
Bauhausin kauppareissulla tarttui tällaisiakin mukaan. Verijauhoa ja luujauhoa.
Facebookin pioniasiantuntija kirjoitti, että verijauho on voimakkaasti kasvua rehevöittävä ja luujauholla saa aikaan runsaan kukinnan.
Uusille kasveille voi laittaa kourallisen istutusmultaan ja vanhoille voi ripotella keväisin juurille.
Jos talossa on koira, niin kannattaa ripotella valkopippuria puskien alle, etteivät mene kaivamaan.
Maustekaapin sisältöhän menee kohta puutarhaan, kun kanelikin täytyy käydä sinne ripottelemassa muurahaisia karkottamaan. Toisaalta kesäaikaan ei kyllä ehdi leipomaankaan eikä paljon ruokia värkkäilemään.
Nähtäväksi jää, millaisen kasvun ihmeen nämä saavat aikaan. Vaikka eipä aikasemmassakaan ole mitään valittamista. Hyvin kaikki ovat kasvaneet ja kukkineet hevosen- ja lehmänlannalla. Ajatella, kuinka voi tulla onnelliseksi traktorin peräkärryllisestä lehmänpaskaa. Sillä on taas pari kesää pelastettuna.
Tällaisiakin kuvattavia löytyi keittiön pöydältä. Lapsenlapset ovat taas ahkeroineet.
Alisan 9v. taiteilema kissa
ja Siljan 6v. perhonen.
Pitkäperjantai kääntyy lauantaille. Mukavaa lankalauantaita!
Ennen vanhaan lankalauantaina pestiin ja värjättiin talven aikana kehrätyt langat.
Sitten tuleekin sukkasunnuntai. Sukkasunnuntai voi vuotuisen ajantiedon mukaan tarkoittaa sitä, että ollaan hiljaa, sukkasillaan. Tai pääsiäissunnuntain riehakasta ilonpitoa, jolloin sukatkin lentää pois.
Meillä tuo riehakas ilonpito osuu nyt lankalauantaille, kun lapsenlapset tulevat pääsiäisvierailulle. Silloin on sukat jos kengätkin sekaisin.
Yleensä näin
Mutta mikäs sen mukavampaa.
Kokeilin myös tammenterhosta tammenkasvatusta, itivät hyvin ja isoin tammi on nyt yli puolimetrinen, hyvin on talvistakin selvinnyt. Olen myös kiinnostunut vanhoista huonekasveista. Joko voi varata kalanruotokaktuksen ja isoposliinikukan taimia?
VastaaPoistaKuulostaa lupaavalta, jospa minäkin onnistuisin tammieni kanssa.
VastaaPoistaVoit varata jo noita kukkia. Postittaminen on sitten toukokuussa, kunhan pakkaset ovat ohi. Laita minulle s-postia, keskustellaan siellä. Osoite on pekkalat@outlook.com