tiistai 1. maaliskuuta 2016

PUULILJATPuuliljat ovat trumpettililjan ja Oriental- eli idänliljan risteymiä. Kookkaiden sipulien ansiosta kukinnasta tulee muutamassa vuodessa uskomattoman runsas; yksi puuliljan sipuli voi tuottaa jopa 30 näyttävää kukkaa! Kukat ovat valtavat ja tuoksuvat. 

Tämän kuvauksen luettuani muutama vuosi sitten minun oli saatava näitä. Ensin kokeiluun menestyvätkö ne pohjoisemmassakin Oulun korkeudella. 


Jo ensimmäisenä kesänä liljat kukkivat, tosin tuota 30 kukan määrää sipulia kohti ei vielä ollut. Nyt ensimmäiset sipulit ovat olleet nelisen vuotta ja kukinta on  runsas, pitkäaikainen, sadettakin kestävä ja tuoksuva. Ja mikä parasta, vaikka yhdessä varressa on tuollainen kukkarunsaus, näitä ei tarvitse tukea. 

Näitä en ole myöskään peitellyt talveksi. Puutarhani on sen verran iso, että siellä täytyy selvitä luonnon armoilla. Aika ei riitä syksyisin peittelyyn. Leikkaan syksyllä lakastuvia kasveja jo kevätkasvukuntoon. En halua leikellä keväällä limaisia kasveja. Syyslannoituksen ja  jänisverkkojen laittamisen hoitaa onneksi mieheni. Puutarhakärpänen pistelee häntäkin vuosi vuodelta yhä enemmän.

Näistä liljoista - mahtavat puuliljat ovat parhaimmillaan esim. perennaryhmissä, seinän tai aidan edustalla tai suurissa ruukuissa.  Vuosien myötä kasvustosta tulee pensasmainen. 

Minä olen istuttanut näitä suuren suorakaiteen muotoisen kukkapenkin keskelle isoksi ryhmäksi noin 20 cm välein. Ehkä liiankin tiheään, kun ajattelee jatkossa näiden vielä rehevöityvän. Mutta ainahan voi harventaa.

Liljat olen ympäröinyt muilla perennoilla esim. pioneilla, syysleimuilla, paratiisililjoilla, kesäkulleroilla, iriksillä jne  ja pienillä pensailla kuten Moskovan kaunotar- syreenipensaalla ja vartetulla Palibin- samettisyreenipensaalla.  Näin saan penkkeihin pitkän kukinta-ajan ja korkeuseroja. Kun juuristolla on vielä esikot, narsissit ja tulppaanit, kestää kukinta toukokuulta lokakuulle. 

Puulijoja on yksivärisiä sekä kirjavakukkaisia. Kasvukorkeus on huikea 150-180 cm.  Kukinta ajoittuu minulla elokuulle. Liljat olen istuttanut täyteen aurinkoon. 

Ja mikä parasta näissä liljoissa. Ne ovat  HELPPOHOITOISIA. KEVÄÄLLÄ MYYNNISSÄ rajallinen määrä seuraavia

Yllä ja alla kuvassa näkyvä tumman fuksianpunainen  lilja on ´Purple Prince´ Se kyllä kerää katseet puutarhassa.  Aniliinikeltainen ´Satisfaction´-puulilja tuo väriä erilaisiin istutuksiin.Valkopunakirjava lajike on  Altari.Keltaisen eri sävyjä löytyy Honeymoon- liljan kukasta.Liljakasvustoni sai vauhtia, kun lisäsin niille reilusti palanutta karjanlantaa. Kaikillahan sitä ei ole mahdollista saada. Kanankakkakin antaa hyvän potkun kasveille. 

Joistakin muista liljalajikkeista olen muutama vuosi sitten joutunut tuhoamaan liljakukkoja. Ne saa kyllä kuriin, kun käy ahkerasti tarkkailemassa  liljapenkkejä ja varaa sopivat hohtimet, joilla saa kukoilta niskat nurin. Ihmeen sitkeäkuorisia ne ovat.  Puuliljoissa  en ole havainnut yhtään liljakukkoa enkä myöskään perunaruttoa, joka ruskistaa joskus liljan lehdet ikävän näköisiksi. 

Näitä on keväällä rajallinen määrä myynnissä. Voit jo varata omasi.

Kukkarunsasta liljakesää odotellessa toivon kokemuksianne puuliljoista. Nehän ovat aika uusi tuttavuus ainakin meidän pohjoisen puutarhan harrastajille. Vinkkejä kauniista liljalajikkeista!!

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Yksi parhaista ns. uusimmista kasveistani. Tuntuu, että näitä täytyy aina vain lisätä.

      Poista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI