sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

VÄRIMINTTU

Yksi puutarhani ihanimmista elokuun kukkijoista  on punainen väriminttu. 

Puolitoistametriset varret kukkivat kirkkaasti ja näkyvät kauas. Se ei tarvitse tukemista ja on muutenkin helppohoitoinen. Minttu leviää tietysti jonkin verran varsinkin aluksi, mutta ei haitaksi asti. Siitä saa aika nopeasti näyttävän kasvuston.  Laji pitää puolensa rikkakasveja vastaan. Paras ja näyttävin kasvusto saadaan, kun värimintun istuttaa omaksi ryhmäksi perennapenkkiin.Väriminttukasvustoa pitää jakaa noin kymmenen vuoden välein, sillä kasvin keskusta kuolee vähitellen. Jotkut pitävät  värimintun kasvatusta hankalana. Minulla kaikki perennat kasvavat kohopenkeissä, eikä talvivaurioita yleensä tule. 
Värimintun kukinta-aika on pitkä. Kukintatapa on erikoinen, se tekee pitkin vartta uusia kukkia kerroksittain. 

Värimintussa on vahva aromaattinen tuoksu. Tuoksuvat kasvit antavat oman mielenkiintoisen lisän puutarhaan. Yrteistä, kesäkukista, köynnöksistä, pensaista ja perennoista löytyy runsaasti tuoksuvia lajeja.   Väriminttu on yksi parhaista tuoksuperennoistani. 

Ja mikä parasta: värimintut ovat hyviä mehiläisten mesikasveja ja  tulipunaiset, tuoksuvat kukat houkuttelevat minun rakastamia perhosia puutarhaan.


2 kommenttia:

  1. Väriminttu,yksi suosikkikukkani,joka vuosi kukkii ja tuoksu ihana ,samalla paikalla kasvanut jo ainakin 10 vuotta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, yksi minun suosikeistani. Pitää vaan rajata ettei valloita toisilta kasvutilaa. Minulla väriminttu kasvaa omassa hirsikehikossa.


      Poista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI